Tuesday, 26 April 2016

Ecuador needs your help


I'm pissed. I'm really pissed. Because there's so much bad happening and so much help needed but really many don't even know anything about the whole case. But, this definitely isn't my personal feelings -post, this is a post about my other home country, Ecuador. On Saturday 16th of April, 2016, an earthquake of 7,8 grades hit the northern coast of Ecuador. It was so strong, that even in the province of Cotpaxi, over 200 km away from the epicentre in the province of Esmeraldas, we could move the ground moving below our feet and people ran away from their houses, some lost electricity and in some other areas some stores had massive damage because the merchandise fell form the shelfs. But, that was nothing compared to what happened at the coast.
In the towns, where te earthquake was the strogest, are parts where over 70% of the houses collapsed completely. There have been over 700 deaths (and the number keeps still rising), there are still people missing, thousands of injured people and thousands without food, shelter or even water. Let me tell you, the situation is a lot worse than even news let you know. And the after earthquakes keep going on. A part from that, Ecuador was already before in an economic crisis, so this earthquake definitely didn't help the financial situation either. The one bright side of the things is, that the whole country works amazingly beautifully together. Everybody donates water, food or clothes to send to the coast, volunteers save survivors and dig bodies from the ruins with the fire fighters and polices of whom 75% are at the coast now, and for example with y exchhange friends we went to the donation center and organized the donations for more than two hours, and our male friends built coffeins, because they were even running out of them (everyone there was also just volunteering). I've never seen any country work that well together and work that much to help each other, and it has been amazing to prove. But the help from insie the country still isn't enough. We've gotten a lot of help from the neighbour countries and some from neighbours further, but Ecuador still needs a lot more. It's going to take many years before the ruined cities will be rebuild, and before that more importantly it's still gonna take a long time before everyone who lost their houses will get shelter, and even until they all will have enough food and water. At the heat of the coast the need of water is especially serious, as well as the need of medicine because the diseases keep spreading with the bodies and uncovered people everywhere. So many families have felt such a loss, that all we can do now is to help them get back on their feet. We exchange students also felt the personal loss, when our German friend who lived in Manta, one of the towns that was affected the worst, was found dead with her whole host family after looking for her for 3 days. The news were and are horrible and everytime I do realize it it gets just as horrible as finding out about it, but it just pushes us forward to help the people that we still are able to help. But our resources are just as strong, so please give Ecuador a hand. Even just one dollar / euro / peso or whatever is a start, and the whole country is really helpful for all kind of help. Ecuador needs you.

Mua suututtaa. Ja paljon. Koska täällä tapahtuu kauheita asioita ja ne jotka nyt eivät jotakuta meistä Ecuadorin maalla asustelevia ole seurannut sosiaalisen median kautta niin ei tiedä siitä juuri mitään. Mutta tämä ei ole henkisten tunteiden purkaus-postaus, vaan postaus mun toisen kotimaan, Ecuadorin puolesta. Lauanataina 16 huhtikuuta 2016 Ecuadoriin iski yksi pitkään aikaan tuoisimmista maanjäristyksistä, 7.8 asteen vahvuinen. Sen epicentro oli maan luoteisrannikolla Esmeraldas-provinssissa, mutta tuntui koko maassa. Minun provinssissaniosalta lähti sähköt ja ihmiset juoksivat taloistaan ulos, mutta säikähdyksellä selvittiin. Rannikolla tilanne ei tosin ollut läheskään yhtä hyvä. Yli 700 on kuollut ja luku kasvaa yhä, tuhansia on loukkaantunut, ihmisiä on yhä kateissa ja tuhansia on kodittomina. Pahiten tuhoutuneilla alueilla yli 70% rakennuksista on romahtanut maan tasalle, ja vesi, ruoka ja lääkintätarpeet loppuvat kesken. Rannikon kuumuus aiheuttaa sen että taudit leviävät nopeasti ja vesipula on paha. Kaiken tämän päälle vielä se, että jälkijäristykset jatkuvat yhä.

Tilanne on oikeasti paljon pahempi kuin edes uutiset kertoo. Ja me vaihtarit ollaan oltu erityisen surullisia meidän saamien uutisten vuoksi, kun yksi YFU:n vaihto-oppilaista menehtyi maanjäristyksessä koko isäntäperheensä kanssa. Etsimme häntä kolme päivää, ennen kuin heidät löydettiin raunioista, ja hänen Saksasta tulleet vanhemmat vahvistivat tytön olevan hän. En vieläkään voi kunnolla sisäistää tapahtunutta, se oli niin täysin väärin, mutta ainakin tiedämme että hänellä oli upea vuosi Ecuadorissa ja että nyt hän lepää rauhassa. <3 Mutta kaiken tän kauheuden keskellä on upeeta nähä miten koko maa auttaa toisiaan. En oo koskaan nähnyt mitään vastaavaa, ei ole ollut tarve mun elämässä mutta rehellisesti sanottuna en osaa kuvitella saman tapahtuvan Euroopassa. Täällä jokainen on lahjoittanut jotakin, mm. meidän koulussamme jokaisen tuli tuoda vähitään 5litraa vettä ja tonnikalaa tai muuta purkitettua ruokaa, ja suurin osa toi siihen päälle vielä kaikenlaista kuten vaatteita, koiran ruokaa  (koiriakin pelastetaan ja autetaan), vilttejä ja läkintätarpeita. Lisäksi rannikolle on lähetty hurjasti vapaahtoisia auttamaan loukkantuneiden kanssa, pelastamaan ihmisiä raunioista ja siivoamaan jälkiä. Olen kuullut siellä olleilta että näky ei ole kaunis irtonaisten ruuminosien maatessa kaduilla, mutta noin 75% palomiehistä ja poliiseista ja suuri osa armeijaa on lähetetty apuun, ja he työskentelevät rohkeasti kaiken tämän keskellä. Myös vahingoitta säilyneestä vuoristosta käsin autetaan, mm. yhtenä päivänä menimme Ambaton vaihtarikavereitteni kanssa vapaaehtoisiksi lajittelemaan lahjoituksia, ja meidän poikapuoliset kaverimme laitettiin rakentamaan hauta-arkkuja, koska kuulemma nekin ovat loppuneet kesken.  Myös paljon verta on luovutettu isommissa kaupungeissa, ja kaikenlaista mahdollista apua lähetetty. Myös ulkomailta on autettu paljon, varsinkin lattarimaat ovat läettäneet vapaaehtoisia, hurjia määriä juomavettä ja raha-avustuksia Euroopasta asti. Mutta  tämä kaikki ei siltikään ole tarpeeksi. Ecuadorissa oli jo ennestään talouskriisi, ja tämä katastrofi hankaloitti tilannetta hurjasti. Jokainen ecuatorialainen joutuu maksamaan vähintään kerran kuussa koko päivän palkkansa lahjoitettavaksi, veroja nostetaan ja muulla tavoin hallitus yrittää auttaa rannikon ihmisiä, mutta samalla tietysti hankaloittaa muiden kansalaisten rahatilannetta. Sen vuoksi erityisesti kaikki mahdollinen apu on äärimmäisen tärkeää. Kaukaa käsin on hankala lähettää tarvikkeita, mutta rahallinen apu on kanssa aivan yhtä tärkeää. Jo yksi dollari/euro/peso/mikä vaan auttaa, ei tarvitse suuria summia lahjoittaa. Ecuador tarvitsee sun apua, ja on hurjan kiitollinen jos sitä saa.
 
- and also if you prefer not using the organizationes, sending money to us exchange students here to buy water and such to donate is also a good way (if you even thought about us keeping the money, you still haven't realized how bad the situation is and how bad we want to help) / ja jos mieluummin et maksa järjestön kautta, niin suoraan meille vaihtareillekin voi lähettää rahaa jolla voimme ostaa vettä ja muuta tarpeellista lahjoitettavaksi (jos mielessäsi edes kävi että pitäisimme rahan itse niin et ole vielä ymmäryänyt miten psha tilanne on ja miten kovasti haluamme auttaa)
Love and hugs to the coast and every other part of the world,
Rakkautta ja haleja rannikolle ja kaikkiin muihinkin osiin maailmaa,
Anna

the photos are from / more information at:
https://www.globalgiving.org/projects/ecuador-earthquake-relief-fund/
http://www.voanews.com/content/death-toll-rises-in-ecuador-quake-recovery-to-cost-billions/3291824.html
http://waowstuff.com/news/ecuador-earthquake-death-toll-rises-to-413/
http://en.radiovaticana.va/news/2016/04/17/pope_prays_for_earthquake_victims_in_ecuador,_japan/1223518 
http://www.unhcr.org/5717e80b6.html 
http://newsinfo.inquirer.net/780194/dramatic-rescue-amid-rubble-gives-ecuador-hope-for-survivors
http://www.ucc.org/news_disaster_ministries_sends_aid_earthquake_survivors_ecuador_and_japan04182016

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comments lovelies, they always make my day! Leave a link of your blog so I'll come and take a look! ❤️

Kiitos kommenteista ihanat, piristää aina kovasti päivää! Jos löytyy niin jätä toki oman blogisi osoite niin tulen käymään! ❤️